Bekken og hofte

Bekkenløsning eller -låsning?
Bekkenløsning er en naturlig prosess som skjer hos alle gravide for å klargjøre bekkenet for fødsel, men noen ganger kan dette være smertefullt.
Bekkenlåsning beskriver en tilstand hvor bekkenleddet/ileosakralleddet i bekkenet mister funksjon og bevegelighet. Dette kan resultere i smerter og muskelspenninger i bekken, seteregion, lyske og lår.

Bekkenløsning

Under svangerskapet frigjøres hormoner som gjør at leddbåndene i bekkenet blir mer elastiske. Dette er en naturlig prosess, men for noen gravide medfører dette smerte. Bekkenringen blir for bevegelig og ustabil. I tillegg kan vektøkningen, og endring av tyngdepunktet bidra til å forverre smertene. Hos noen gravide kan dette være svært plagsomt, smertefullt og noen tilfeller svært bevegelseshemmende. Kiropraktor Bjørn Tore Hjelle ved Plexus Helse i Ålesund har mangeårig kompetanse med å behandle gravide med ryggsmerter og vil hjelpe deg med å stille korrekt diagnose samt bistå deg med dine plager.

Symptomer på bekkenløsning kan være:

- Bekkenløsning gir oftest smerter på forsiden av bekkenet (skambenet), og kan stråle ut til lysken, seteregion eller ned i ben.
- Smerter når man sitter, løfter og bærer.
- Smerte som kommer ved å gå, ofte en får man en haltende gange.
- Ubehag/smerter når man sitter, løfter, bærer m.fl.
                                                                                                             - Smertene tiltar ofte i løpet av dagen og lindres ved ro. 
                                                                                                             - For enkelte være invalidiserende og en utfordring i hverdagen.

Bekkenlåsning

Gravide kan få låsninger i bekkenet som følge av økt belastning på bekkenringen og korsrygg. På grunn av sin nære anatomiske relasjon til korsryggen kan andre årsaker til bekkenlåsning være de samme som ved akutte korsryggsmerter. Årsaker som inaktivitet, løft, stress, mistrivsel og overvekt for å nevne noen. Akutte smerter i bekkenleddet utløses ofte av enkle bevegelser som vridninger eller et vanlig løft.

Bekkenleddene kan ofte være kilden til smerte i bekken, hofte, sete, lyske, lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen.

Spesifikk manipulasjonsbehandling av bekkenleddet i tillegg til triggerpunktbehandling og tøying av relatert muskulatur gir ofte rask lindring. Pasienten anbefales å være i bevegelse, men i en akutt fase avstå fra aktiviteter/bevegelser som provoserer smertene i høy grad. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av bekkensmertens varighet og karakter.

Symptomer på bekkenlåsning kan være:

- Lokale smerter rundt bekkenleddet.
- Strålende smerte til sete, lyske og lår.
- Smertene reduserer bevegeligheten i bekken og korsrygg
- Ubehag/ smerter med brå bevegelser, løft, og etter stillesitting/inaktivitet.

Tiltak:

Kiropraktor Bjørn Tore Hjelle ved Plexus Helse i Ålesund innehar den nødvendige kompetansen til å undersøke bevegeligheten i bekkenleddene og hvis den er nedsatt kalles det bekkenlåsning og hvis bevegelsen er forøket kan det være en bekkenløsning. Bekkenløsning er en normal fysiologisk prosess under siste del av en graviditet. Det er nødvendig for at bekkenforbindelsene skal kunne gi etter for å gi barnet nok plass under selve fødselen. Men ikke alle gravide har en smertefull bekkenløsning. Veldig ofte ser vi det motsatte når vi undersøker gravide at det er en bekkenlåsning med nedsatt bevegelse i ett eller begge bekkenleddene som er årsaken til smertene

Forskning har vist at spesifikke stabiliserende øvelser for bekkenet kan virke smertedempende. Behandlingen har som formål å bedre holdningen og bevare en fornuftig bekkenstabilisering. Kiropraktisk behandling, fysioterapi, massasje kan redusere smerten, samt bidra til å opprettholde optimal funksjon og stabilitet i bekkenet.

Hos Plexus Helse i Ålesund vil du få forklart om du har bekkenløsning, bekkenlåsning eller andre årsaker til plagene dine. Du vil da få riktig behandling, øvelser og/heller henvisning. Gjennom årene har Bjørn Tore opparbeidet seg et bredt nettverk av dyktige behandlere som henvises til om nødvendig.

 

Hofteplager

Smerter i hoften kategoriseres gjerne ut fra hvor i hoften smertene er lokalisert. Man kan skille mellom smerter på utsiden, innsiden, foran og bak, og i tillegg kombinasjoner av disse.

Trochanterbursitt eller trochantertendinitt
Trochanterbursitt/trochantertendinitter kalles som ofte for slimposebetennelse og er en irritasjon av strukturer i bløtvevet ved eller ovenfor trochanter major (knokkelen du kan kjenne på utside av hofter).

Trochanter bursitt skyldes en overbelastning av bursaen fra sener i området pga overdrevet bevegelse av muskler i den ytre delen av lårbeinet. Gjentatte bøyninger i hoften og direkte press gir smerter i trochanterområdet og forverrer tilstanden. Ubehandlet vil den vanligvis tynne bursaveggen fortykkes, blir stivere (fibrose) og vil gradvis miste sin evne til å sørge for friksjonsfrie bevegelser for de ulike senene seg imellom.

Symptomer kan være at hoften er vondt å ligge på, berøringsøm på utsiden og nedover vondt å gå spesielt i oppoverbakker. Noen ganger kan smertene stråle ned i leggens ytterside.

Piriformissyndrom:

Piriformis er en muskel som sitter dypt i seteområdet og er en tilstand som gir smerter på baksiden av bekkenet og seteregionen, ofte med utstråling nedover i beinet. Dette kalles for isjiias/isjialgi.
 
Tilstanden skyldes klem eller trykk på den tykke isjiasnerven som regel passerer mellom piriformis muskelen og en skjelettstruktur i bekkenet. Når muskelen får et økt spenningsnivå, kan den presse på isjiasnerven og gi smerteutstråling nedover lår, legg og fotblad. Grunnen til at dette kalles et syndrom, er at spenninger i denne muskelen som oftest omfatter dysfunksjoner i nærliggende ledd, nerver og omkringliggende muskler.

Kiropraktor Bjørn Tore Hjelle ved Plexus Helse i Ålesund har over 10 års erfaring, høy faglig kompetanse på feltet og vil kunne bistå deg med diagnostisering og videre tiltak iforhold til problematikken.

Psoasplager:

Psoasplager springer ut fra den viktigste hofteleddsbøyeren vår, iliopsoas, som består av de tre musklene psoas major, psoas minor og iliacus. Plager fra denne kan komme av akutt eller langvarig overbelastning.

Smerter forårsaket av iliopsoas-muskelen setter seg ofte langs med korsryggen og litt opp i brystryggen på den siden muskelen har muskelknuter, men kan også bre seg til lysken, fremside lår og sete. Symptomene er som regel verst etter ro, f.eks. når en skal stå opp om morgenen.

Tiltak:

Kiropraktoren/fysioterapeuten ved Plexus Helse i Ålesund vil ta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å identifisere problemet og prøve å finne ut av hva som er årsaken til hofteplagene dine. Du vil rådes til anbefalt aktivitet og eventuelt hva du bør unngå. Behandlingen vil rettes mot å løse muskelknutene i muskelen. Dette kan gjøres på forskjellige måter; TrP-massasje, tøyinger, ulike former for nåler (akupunktur, tørrnåling, injeksjoner, osv). Noen ganger må kiropraktoren låse opp”/justere ikke-ideelle bevegelsesmønster i ledd. Noen av dagliglivets uvaner må også sees på, for eksempel må man kanskje endre sittestilling når en kjører bil.
 

 

Bekkenplager

Bekkenet består av en ring av ben som danner basen for ryggraden din. Bekkenplager er smerter foran og/eller bak på bekkenet som også kan påvirke andre omkringliggende områder som hofter og lår.

Bekkenplager oppstår når disse leddene beveger seg ujevnt, som kan lede til at bekkenet blir mindre stabilt og dermed smertefullt. Menn og kvinner i alle aldre kan få en følelse av bekkenlåsning. 

Når man er gravid vil den ekstra vekten og størrelsen på babyen som vokser i magen gi ytterligere endringer i hvordan man bruker kroppen som igjen vil øke belastningen på bekkenet. I tillegg frigjøres det hormoner som gjør leddbåndene i bekkenet mer elastiske, og for noen skaper dette smerte da bekkenet blir mer bevegelig. Bekkenplager i svangerskap er vanlig og rammer 1 av 5 gravide kvinner. Typiske symptomer er smerter i gange, trappegange, stående stilling på ett ben og når du snur deg i sengen. Tidlig diagnostisering og behandling kan redusere plagene dine. Behandling er trygt i alle stadier av svangerskapet og i etterkant.